Editorial

Una falsa sensació de seguretat nuclear

Setanta-cinc anys després del llançament de les bombes atòmiques contra Hiroshima i Nagasaki per part dels Estats Units, el món viu una falsa sensació de seguretat: no s’han tornat a llançar armes iguals, però se n’han desenvolupat de més letals que deixen aquelles en simples petards. La fi de la guerra freda i la desnuclearització armamentista pactada entre russos i americans van contribuir a crear el miratge que la Humanitat no pot reeditar l’holocaust nuclear. En realitat, la indústria no ha parat d’amplificar i perfeccionar el potencial ofensiu, i l’emmagatzematge d’aquesta mena de bombes representa una immoral suma de desenes de milers de milions de dòlars en manteniment i custòdia. D’aleshores ençà, a més, hi ha oficiament reconeguts almenys trenta incidents greus que podrien haver generat explosions incontrolades. Això sense comptar els casos silenciats, és clar.

Des del punt de vista institucional, la trista efemèride vindrà acompanyada de recordatoris solemnes i d’homenatges a les víctimes, tot i que oficialment els Estats Units mai han demanat perdó per aquells actes de guerra. La determinació aparent de no tornar a repetir mai més una desolació només comparable a l’Holocaust jueu contrasta, però, amb els interessos que s’amaguen rere els governs més poderosos del planeta. La seva principal preocupació no ha estat mai erradicar l’arsenal atòmic, sinó conservar-ne el monopoli. Intentar evitar que aquest tipus d’armes caigui en mans dels grups terroristes és l’únic esforç que se’ls pot reconèixer. Mentrestant l’ús civil de l’energia atòmica tampoc ha parat de generar polèmica pels riscos que representa, i en alguns casos fins i tot ha estat utilitzada per dissimular el desenvolupament de programes destinats a buscar l’arma final. La Humanitat està en deute amb ella mateixa per la destrucció creada i per ferides que mai han acabat de cicatritzar del tot. Setanta-cinc anys després, la lliçó no s’ha après.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia