Editorial

Càstig als ajuntaments

L’escàndol de la fugida del rei emèrit i la vergonyosa actuació del govern espanyol al respecte, no poden deixar en segon pla la fal·lera centralitzadora desfermada en l’executiu de Pedro Sánchez. L’últim episodi conegut, gravíssim, és l’acord entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Ministeri d’Hisenda pel qual els ajuntaments amb superàvit hauran de cedir els diners a l’Estat i aquest els en retornarà una part en forma de crèdit, si el volen utilitzar. Un acord forçat que falla en les formes i que, en el fons, és un espoli als ajuntaments. Grinyola en les formes perquè és un acord forçat pels alcaldes socialistes dins la FEMP, aconseguit gràcies al vot de qualitat del president, l’alcalde de Vigo, Abel Caballero, que ha trencat així una tradició de decisions per unanimitat dins aquesta organització.

L’acord, pendent de ser tramitat al Congrés dels Diputats, és un autèntic despropòsit perquè en la pràctica representa un càstig als ajuntaments, l’administració que ha gestionat millor els recursos –amb alguna excepció–, negant-los la possibilitat d’administrar-los directament quan són els que coneixen millor les necessitats i els que les poden cobrir amb més immediatesa. No és just que els ajuntaments hagin de cedir a l’Estat 15.000 milions dels superàvits que han generat i que en puguin recuperar només 5.000 –2.000 aquest any i 3.000 l’any vinent– en forma de crèdits. O sigui que, a més, hauran de pagar interessos per uns diners que són seus i que ara han de cedir a l’Estat. Aquest atac a l’autonomia municipal que es pretén perpetrar té el seu origen en una llei del ministre Cristóbal Montoro que el PSOE, aleshores a l’oposició, va qualificar d’“austericidi” municipal. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat adreçant una carta a tots els alcaldes catalans demanant-los que prenguin mesures per evitar que Hisenda tingui accés als seus romanents i ha anunciat un recurs al Tribunal Constitucional en contra de la mesura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia