Editorial

La crisi monàrquica arriba al Parlament

Divendres el debat al Parlament de Catalunya sobre la crisi de la monarquia borbònica va proporcionar una fotografia nítida de la pèssima qualitat democràtica de l’Estat espanyol. Mentre aquí es debat amb llibertat l’escàndol de la corona, al Congrés de Madrid es guarda silenci i es veten comissions d’investigació. El debat català es va celebrar malgrat l’habitual actitud obstruccionista de Ciutadans, que va intentar sense èxit impedir l’ordre del dia, i del PP i del PSC, que van reclamar la necessitat d’abordar a la cambra altres qüestions que consideren més urgents. Però la realitat és que la situació de la institució monàrquica espanyola ens afecta i ens interessa, no pas perquè la sentim pròpia o propera, sinó simplement perquè mentre no ens deixin decidir el contrari la paguem amb els nostres impostos.

Més enllà dels recurrents discursos blanquejadors amb relació a la corona dels partits autoanomenats constitucionalistes, el ple va servir per posar uns quants punts sobres les is. Per exemple, la responsabilitat de l’actual rei Felip VI en la decadència i qüestionament de la figura del seu pare, Joan Carles I. No és creïble, tal com pretenen els partits espanyols, amb el PSOE al capdavant, que les irregularitats de l’emèrit s’hagin anat acumulat al llarg dels anys amb total desconeixement del fill, que ha participat de manera descarada en una fugida que també situa la qualitat democràtica espanyola sota mínims. La coincidència de la sessió amb la decisió de la justícia belga de denegar l’extradició del conseller Lluís Puig ho va posar una vegada més de manifest: no es tracta només d’una monarquia en crisi, també es tracta d’una justícia desautoritzada i, en definitiva, d’una vulneració sistemàtica de drets civils d’un règim que, en canvi, manté els privilegis de l’emèrit i pacta la seva sortida a l’estranger per situar-lo al caire de la impunitat. Debatre i pronunciar-se sobre això no és solament un dret, sinó gairebé una obligació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia