Editorial

Vergonya internacional

Els revessos al Tribunal Suprem i a la justícia espanyola pels casos que afecten els líders independentistes exiliats o empresonats es van acumulant per a vergonya d’un estat que es diu democràtic i de dret. Cada pronunciament de la justícia europea és una plantofada a la imparcialitat de les altes instàncies judicials espanyoles. Ahir, la justícia belga va rebutjar la tercera euroordre contra l’exconseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, al·legant que el Suprem no és l’organisme competent per demanar-ne l’extradició a l’Estat espanyol. La Cambra del Consell de Brussel·les, jutjat de primera instància, ha donat per bons els arguments de la defensa de Puig respecte de la incompetència del magistrat del Suprem Pablo Llarena per emetre l’ordre europea de detenció i entrega (OEDE). Llarena és, no ho oblidem, el jutge instructor de la causa contra els líders independentistes. L’home que abans i després de la sentència condemnatòria ha emès i retirat euroordres a discreció contra els exiliats. Fins ara, acumulant fracassos i pèrdua de credibilitat i de prestigi, a parts iguals.

És el primer veredicte de la justícia belga respecte dels polítics catalans que es van exiliar la tardor del 2017, però no és el primer de la justícia europea. El juliol del 2018, el tribunal de Schleswig-Holstein va rebutjar extradir Carles Puigdemont, reclamat per uns suposats delictes de rebel·lió i sedició. Ara el jutge belga determina que el Suprem no és competent per demanar l’extradició de Puig per una suposada malversació de fons públics en l’organització de l’1-O. Ni per rebel·lió, a Alemanya; ni per malversació, a Bèlgica. Ridícul rere ridícul. La resolució abona les tesis que han defensat des del primer moment els advocats que porten la defensa dels exiliats, i és un bon precedent per a la situació dels eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín, pendents del suplicatori del Parlament Europeu. De moment, el Tribunal Suprem no s’estalvia la vergonya internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia