Editorial

Impunitat reial, repressió judicial

La crisi oberta per la fugida del rei emèrit ha agafat una embranzida de despropòsits que fins i tot hauria de fer envermellir els més fervents monàrquics. L’esperpèntica desaparició voluntària de Joan Carles en plena investigació de la justícia suïssa i quan està arrencant també una investigació de la justícia espanyola, resultaria només grotesca si no fos perquè el personatge es continua nodrint de fons públics. I, sobretot, perquè a més de posar en dubte la igualtat dels ciutadans davant la llei ha desfermat una nova onada repressora destinada a tapar la boca als partidaris de la república. Una repressió que torna a mostrar-nos l’autèntica cara d’aquest autoanomenat estat democràtic i social de dret, amb un braç judicial que en comptes de burxar a fons en conductes presumptament corruptes es dedica a perseguir la lliberat d’expressió.

El penúltim exemple el tenim en la investigació oberta per la fiscalia de l’Audiencia Nacional contra el coordinador nacional d’ERC i vicepresident del govern de Catalunya, Pere Aragonès, pel sol fet d’haver mostrat la seva indignació a les xarxes socials. Una investigació que també afecta càrrecs del BNG i Adelante Andalucía per la mateixa raó: haver parlat públicament en contra del rei. Els poden acabar acusant d’injúries a la corona, un delicte que fa temps països del nostre entorn s’han plantejat directament d’excloure del Codi Penal. No és l’únic aspecte anacrònic associat a la institució monàrquica espanyola: la mateixa inviolabilitat decretada a la Constitució és una burla al conjunt de la ciutadania i la prova fefaent que no tothom ho és, d’igual davant la justícia. Com sempre, el debat per posar al dia tot això es destapa de manera tímida, fins i tot decebedora per part dels partits republicans amb més pes, tant en l’àmbit estatal com en el nacional. Una vegada més el referèndum, l’eina més lògica per determinar la voluntat popular, és objecte de l’escarni dels defensors dels privilegis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia