Editorial

No es pot baixar la guàrdia

El Departament de Salut considera que la pandèmia a Catalunya està estabilitzada després que hagi baixat de nou el nombre de contagis diaris. Així ho han confirmat tant la consellera Alba Vergés com el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Malgrat això, l’índex de rebrot continua essent elevat, per damunt del que seria recomanable, segons l’OMS. Per tant, la bona notícia de l’estabilització després de setmanes de neguit i de restriccions importants en zones concretes no ha de fer baixar la guàrdia. Al contrari. Josep Maria Argimon deia que es tracta de canviar la ‘r’ de ‘restriccions’ per la ‘r’ de ‘responsabilitat’. D’acord, però ha de ser un canvi que concerneixi tant la responsabilitat individual de cada ciutadà com la de les administracions, que han de prendre les mesures adients a cada situació i les han de fer complir.

No es pot seguir una única estratègia. En aquest sentit, sembla encertat i de sentit comú que les mesures per a la protecció de les residències de gent gran, on hi ha la població més vulnerable, siguin molt més restrictives que en altres àmbits en què el risc és menor. Així, segons les dades de Salut, 631 dels 1.073 geriàtrics que hi ha a Catalunya, més d’un 60%, han estat novament confinats. Aquests centres estan tancats a les visites exteriors i no accepten nous ingressos. Atesa l’experiència passada, és un nou criteri segons el qual s’han de confinar molt abans que el risc de rebrot del territori en què es trobin arribi a un nivell alt. És una estratègia que no és contradictòria, sinó complementària amb la dels cribratges massius que ja s’han començat a fer i que s’estendran de moment als barris de Torre Baró i del Besòs, a Barcelona. Els tests massius són una bona eina per a detectar positius sense símptomes i set o vuit contactes directes que hagin tingut, per trencar la cadena de transmissió. Ara el gran repte immediat és el protocol a seguir en el retorn a les escoles en un curs que es vol que sigui presencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia