Editorial

Un Parlament collat per la repressió

El Parlament de Catalunya celebra aquests dies que fa quaranta anys va poder tornar a reprendre, després del parèntesi de la Guerra Civil i la dictadura, la seva activitat legislativa, de debat i, sobretot, de representació de la voluntat del poble català. Malgrat que el balanç de la tasca realitzada durant tot aquest període no pot ser qualificada de cap més manera que de molt positiu –el Parlament ha aprovat un munt de lleis, de proposicions i resolucions i ha estat la seu de nombrosos debats amb tota llibertat des del 1980, tot plegat en benefici de la societat catalana–, les limitacions imposades per l’Estat els últims anys, la persistent judicialització de les decisions de la cambra i, sobretot, l’empresonament de la presidenta Carme Forcadell i de diferents diputats fan, ara mateix, que el balanç sigui del tot negatiu.

Efectivament, no pot ser d’altra manera, quan el Parlament de Catalunya té limitades les qüestions que hi pot debatre pel Tribunal Constitucional, en una clara lectura restrictiva” de l’Estatut i de la carta magna espanyola. La situació és més greu encara quan es comprova que, anys enrere, molts dels temes ara restringits –amb les conseqüents amenaces penals a la presidència de la cambra, a la mesa i als diputats– havien estat tractats sense problemes. També perquè les resolucions preses tenen caràcter polític i no efectiu. Tot plegat només s’entén, evidentment, en el marc repressiu iniciat per les diferents institucions de l’Estat arran del procés d’independència a Catalunya

El Parlament de Catalunya, com a màxima representació del poble català, hauria de ser un lloc on la llibertat d’expressió, si fos possible, hi fos més viva que en cap altre. Una voluntat de llibertat i de debat d’idees que hauria de ser defensada també pels diputats unionistes de la cambra, collats ara mateix pels seus interessos polítics, que estan enfocats a fer de corretja de transmissió de la repressió de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia