Editorial

El decret de regulació dels lloguers

L’aprovació, pel Parlament de Catalunya, del decret que regula els preus dels lloguers no pot ser res més que una bona notícia, sobretot si aconsegueix un dels seus objectius bàsics, que és garantir que no hi hagi augments abusius, tal com ha passat en l’últim any en llocs com Barcelona, on se n’han produït de fins a un 46%. El decret se centra a limitar aquestes fortes pujades, que sovint obliguen moltes famílies a abandonar el seu barri, amb tot el que això implica, tant per als pares com per als fills, de desvinculació del teixit social on han crescut i viscut. Cal celebrar, finalment, que JxCat donés suport al decret, després que es garantís que les limitacions d’augment no afectaran igual als petits propietaris que als grans tenidors d’habitatge, sovint fons d’inversió molt allunyats de Catalunya.

Regular el preu del lloguer no és un fet extraordinari, sinó cada cop més habitual en molts països europeus, on es té molt present que el dret a l’habitatge està protegit per les lleis superiors i que també cal defensar els veïns davant els interessos, sovint especulatius, del mercat, igualment com fan les administracions regulant altres qüestions que afecten el dia a dia dels ciutadans. Una regulació que a Catalunya, sobretot, pel retard històric que hi ha hagut en aquest tipus de polítiques, hauria d’anar acompanyada per una important aposta del govern català per l’habitatge públic, que seria la millor garantia per protegir els ciutadans de les derives abusives del mercat.

El nou decret va ser rebutjat pel PP, Ciutadans i el PSC –el front del 155–, al·legant que Catalunya no té competències per regular aquestes qüestions. El text queda, doncs, ara pendent de si el govern espanyol –un executiu teòricament d’esquerra i compromès amb aquest tipus de qüestions– el porta al Constitucional. Es trencaria, si és el cas, un altre cop, la majoria parlamentària a Catalunya per la imposició d’una minoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia