Editorial

El projecte i la realitat d’Europa

El discurs sobre l’estat de la Unió que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va pronunciar ahir davant del Parlament d’Estrasburg va dibuixar una Europa líder en la lluita contra el canvi climàtic, una Europa més humana i solidària en la gestió de les migracions, una Europa irreprotxable respecte a l’estat de dret i també una Europa capdavantera en la resposta a la crisi i al repte que ha plantejat la pandèmia de la Covid-19. Més enllà de la bondat i l’ambició poc discutibles dels projectes de la legislatura europea, però, cal parlar també sobre com superar els problemes, també innegables, que té l’administració europea per transformar alguns d’aquests bons propòsits en mesures que acabin servint als ciutadans del continent. No cal anar gaire lluny. Durant els mesos més durs de la pandèmia, la passada primavera, la UE pràcticament no va existir i va ser un mer espectador de l’avenç imparable del virus, de la nul·la coordinació sanitària als diferents territoris i de la cursa irracional dels diferents estats per obtenir material sanitari per combatre la situació.

Parlem naturalment de competències en l’àmbit de la salut pública que la UE no té i que hauria d’haver tingut per poder millorar la resposta europea al desafiament plantejat pel coronavirus. Von der Leyen va reclamar aquestes competències durant la seva intervenció d’ahir, sabent que del que estem parlant és de parcel·les de sobirania que els estats membres de la Unió haurien de cedir i que es resisteixen a cedir en aquesta i en altres qüestions, com poden ser la de la migració, amb incompliments flagrants en les quotes d’asil als refugiats del conflicte sirià, i la qüestió de l’estat de dret, en què les decisions arbitràries d’un estat són pal·liades anys més tard, però mai corregides a fons. La pregunta és si la UE és un projecte col·lectiu ambiciós que els estats i els seus ciutadans estan disposats a construir o, ans al contrari, si tan sols és un miratge que ens limitem a perseguir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia