Editorial

La cultura, bé essencial

Important decisió del govern, aquesta setmana, la de declarar la cultura bé essencial. L’acord, que caldria que no quedés en paper mullat, ha de servir, segons el govern, “per elaborar un marc normatiu que garanteixi i reguli l’accés a la cultura i els drets culturals de la ciutadania”. Bons propòsits que han de ser bàsics per ajudar el món cultural a reprendre al màxim la seva activitat, paralitzada durant molts mesos per la pandèmia i represa de manera limitada des de l’estiu. Uns propòsits que s’haurien de materialitzar el més aviat possible amb normatives i ajudes per a un sector en crisi, però que durant el confinament es va mostrar fonamental per a molts ciutadans per poder afrontar la seva situació d’aïllament.

D’altra banda, des del juny, quan es va reprendre l’activitat, el sector cultural i del món de l’espectacle ha demostrat una gran responsabilitat a l’hora d’organitzar concerts, representacions teatrals, fires literàries o altres esdeveniments, amb àmplies mesures de seguretat, neteja, desinfecció i distanciament social. I amb una voluntat de ferro de tornar-hi a ser, que sovint xocava amb les normatives molt restrictives imposades per l’administració que provocaven que molts dels esdeveniments organitzats tinguessin, gairebé per força, pèrdues econòmiques.

Des de fa temps que el sector reclama que el govern inverteixi almenys el 2% del seu pressupost en cultura, com ja fan molts dels països més avançats del món. És un camí difícil, amb moltes traves en els últims anys per la greu crisi econòmica iniciada el 2008 i que l’actual pandèmia no ajudarà a tirar endavant. Tampoc hi ajuden, de ben segur, els canvis constants de responsables al capdavant del Departament de Cultura, alguns d’ells forçats per la repressió de l’Estat, com el del conseller Lluís Puig. En tot cas, l’important és no perdre de vista l’objectiu i treballar per assolir-lo tan aviat com sigui possible. La declaració de bé essencial segur que hi hauria d’ajudar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia