Editorial

Felip VI i el desprestigi de la corona

El 3 d’octubre del 2017, avui fa tres anys, el rei dels espanyols va transmetre per televisió el missatge que li va fer perdre, tal vegada per sempre més, una part important de Catalunya. Aquell dia, Felip VI va enterrar el diàleg i va donar llum verd a la suspensió de l’autonomia catalana i a la repressió política als tribunals. En aquell ‘a por ellos’ de la corona, el rei no va fer cap referència als catalans que l’1-O havien estat agredits a peu d’urna per la policia espanyola. Una legitimació, per “oblit”, de l’ús de la violència contra ciutadans pacífics que defensaven les urnes i el dret a vot com a expressió democràtica. Unes escenes, les de tres dies abans, que havien donat la volta al món provocant un considerable descrèdit a la democràcia espanyola. Però aquell 3 d’octubre no tocava fer-hi esment. La mateixa posada en escena amb el Borbó assegut a la taula del seu despatx davant d’un retrat del fill de Felip V, Carles III, ja no presagiava res de bo. El tret de càmera mostrava la part inferior del quadre amb una mà del monarca il·lustrat sostenint un bastó de comandament que, amb el terror de la violència policial encara als ulls, feia pensar en una porra. Un Carles III, conegut amb el sobrenom del Polític i millor alcalde de Madrid, que té mal record a Catalunya pel fet que va imposar que tota l’educació escolar es fes en llengua castellana i que la resta d’idiomes fossin perseguits als territoris de l’imperi.

Felip VI podria haver estat equidistant però va optar per vulnerar part del paper que li atribueix l’article 56 de la Constitució: arbitrar i moderar el funcionament regular de les institucions. I tres anys desprès continua en la mateixa línia: deixant-se apropiar per la dreta i oblidant no tan sols els catalans partidaris del dret a l’autodeterminació, sinó també la part dels espanyols que, des de posicions progressistes, no combreguen amb els usos i abusos del règim del 78. Instal·lat en el pendent, Felip VI rodola, com l’emèrit, dins d’una bola de neu desprestigiant la corona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia