Editorial

El mèrit dels festivals en plena pandèmia

La 53a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya ha tornat a situar Sitges a l’epicentre cultural d’un país que, malgrat les estrictes mesures de seguretat sanitària, ha aconseguit plantar cara a la paràlisi fomentada per la pandèmia. La clàssica cita cinèfila de principis de la tardor conserva aquest any l’esperit transgressor i ambiciós de sempre, però hi afegeix un plus de mèrit per haver aconseguit mantenir una programació d’abast internacional, amb totes les dificultats d’organització afegides que comportava la crisi sanitària. I tot això, aportant una secció oficial potent amb activitats paral·leles destinades sobretot a atraure públic jove i aplicant un format híbrid que ha permès combinar les reserves d’entrades amb les projeccions en línia. Que el festival de Sitges hagi tornat, doncs, un any més és un triomf d’un sector especialment colpejat per la Covid, la demostració que la cultura és un bé essencial que no podem deixar de consumir.

La cultura en general ha patit els estralls del coronavirus, però la situació del cinema és especialment delicada perquè cap altre àmbit congregava tant de públic amb la mateixa regularitat. Productors, realitzadors, intèrprets, exhibidors i tota la indústria subsidiària que en depèn s’han adaptat com han pogut a les noves condicions, amb reducció de capacitat i imposició de mascaretes a les sales i condicions estrictes als rodatges. Per això la vigència de festivals com el de Sitges, amb les 254 pel·lícules previstes –també el recent de Sant Sebastià–, ens mostren la musculatura de la gent que fa possible un art que ha acompanyat les nostres vides i les dels nostres fills i al qual no volem renunciar. Mentre a nivell internacional les grans distribuïdores continuen ajornant les grans estrenes pel temor a no amortitzar-les, és important que tothom, des dels espectadors fins als creadors, sapiguem mantenir la fe en la nostra cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia