Editorial

Barcelona i Perpinyà

Les visites del rei espanyol a Catalunya fa temps que són notícia, no perquè hi vingui a fer res d’especial relleu, tampoc perquè siguin esperades, ni tan sols perquè estiguin presidides per la normalitat; ho són justament per tot el contrari. Felip VI no ha abdicat legalment de Catalunya, però ho ha fet políticament i moralment a partir del seu discurs del 3-O del 2017, en què va renunciar expressament a la neutralitat política i a la representació de tots els ciutadans de l’Estat, dues de les missions que justifiquen la seva legitimitat constitucional i democràtica. És per això i perquè milions de catalans se senten agredits i agreujats pel seu encoratjament de l’‘a por ellos’ policial, judicial, econòmic i polític que encara continua tres anys després, que el rei sent el rebuig social de Catalunya en totes i cada una de les seves visites. Com la de l’estiu passat, que va recloure el monarca al monestir de Poblet, o com la d’ahir, concebuda per transmetre normalitat, encara que sigui virtual.

Testimoni d’aquesta mentida en són l’absència del govern català i l’alcaldessa de la ciutat, la protesta popular als carrers i l’especial blindatge que ha d’encapsular la missió reial cada cop que aterra en territori hostil. Però sobretot n’és testimoni la compareixença que simultàniament van fer a Perpinyà, capital de la Catalunya del Nord, els tres últims presidents de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra, ells sí escollits democràticament pels catalans i, tots tres, represaliats per l’Estat espanyol per haver complert el mandat dels ciutadans i del Parlament de manera pacífica. El seu manifest des de l’exili forçós, denunciant que Espanya no compleix amb els valors de la Unió Europea de respecte dels drets humans i reclamant la mediació internacional, és la millor prova de l’anomalia espanyola i la anormalitat d’una expedició reial a Barcelona, que va ser explícitament vetada fa dues setmanes –amb crisi institucional inclosa– per evitar la proximitat de la sentència al president Torra i l’aniversari de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia