Editorial

Avançar cap a la reconstrucció

Des de La Moncloa i amb una posada en escena marcadament presidencialista, tant en la forma com en el fons, Pedro Sánchez va presentar les línies generals de l’anomenat pla de recuperació, transformació i resiliència de l’economia, que ha de servir per fer front al daltabaix provocat per la crisi del coronavirus. Aquest pla estratègic preveu invertir en els pròxims tres anys 72.000 milions d’euros procedents dels ajuts de la Unió Europea en quatre eixos transversals: la transformació ecològica, la modernització digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial. Una injecció de milions que, segons els càlculs del govern estatal, permetrà entre el 2021 i el 2023 un creixement anual de 2,5 punts del PIB. L’objectiu, segons la vicepresidenta Calviño, és tornar a finals del 2023 al camí de creixement pre-Covid, un repte que, vista la incertesa sanitària, social i econòmica que provoca la pandèmia, sembla a hores d’ara difícil d’assolir. Com ho és també el titular amb què el president Sánchez ha venut el seu pla: la previsió de crear de 800.000 llocs de treball amb aquest programa de reconstrucció, els mateixos que va prometre i no va poder complir Felipe González en la campanya electoral del 1982. Deixant al marge els dubtes que pugui generar tot plegat, l’economia de l’Estat espanyol i també la catalana necessiten fer passos endavant en la modernització. La diversificació del model productiu, la reducció del treball temporal o l’augment de la productivitat, són assignatures pendents i també exigències europees.

No hi ha temps per perdre. Cal agilitzar l’elaboració dels projectes que seran la columna vertebral del pla i que aquesta vegada –a diferència de dubtoses macroaventures com la de l’AVE– hauran de superar el filtre de la Comissió Europea. Convindrà fer-ho evitant temptacions centralistes i cercant el consens entre institucions i partits. Només així s’evitarà que la reconstrucció esdevingui un nou camp de batalla polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia