Editorial

Un Parlament sota amenaça

La sentència del TSJC que condemna a 20 mesos d’inhabilitació quatre membres de la mesa del Parlament per haver permès la tramitació d’iniciatives parlamentàries, com ara les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica, que desoïen resolucions del Tribunal Constitucional, és un exemple més de com d’emmordassada està a l’Estat espanyol la democràcia. La sentència blinda penalment la capacitat del TC de dir a un Parlament de quines qüestions no pot ni tan sols parlar o discutir. El TC sempre ha complert la seva missió de jutjar ‘a posteriori’ la constitucionalitat de les lleis i els decrets derivats de l’activitat dels governs i parlaments, i fins i tot ha portat aquesta fiscalització a l’absurd d’anul·lar declaracions polítiques del Parlament que no tenien cap efecte jurídic. No obstant això, el full de ruta sobiranista i la majoria absoluta de l’independentisme al Parlament van convidar el govern del PP a canviar les regles del joc, perquè el TC pogués actuar preventivament i, d’aquesta manera, limitar la capacitat d’acció democràtica del Parlament i el govern.

Quan un tribunal pot dir a un parlament de què pot parlar, quina llei no pot tramitar o quina declaració no pot votar és evident que s’està desvirtuant la funció de qualsevol parlament, alhora que s’estan mutilant aspectes fonamentals en democràcia com ara la legitimitat de la cambra per representar políticament la voluntat dels seus ciutadans o l’essència mateixa del parlamentarisme, que consagra la capacitat de parlar i plantejar iniciatives sobre qualsevol qüestió que afecti la societat a la qual representa, sense la coacció que significa l’amenaça penal. La sentència del TSJC, en fi, és un pèssim precedent per a la construcció democràtica a l’Estat espanyol i també és una fuetada més de la repressió de l’Estat contra Catalunya pel fet de voler exercir el dret a decidir el seu futur polític; la quarta després de les condemnes a presó de nou polítics i líders socials per l’1-O i les inhabilitacions dels presidents Artur Mas i Quim Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia