Editorial

El cru retrat de Vox

La moció de censura al govern de Pedro Sánchez impulsada per Vox no ha estat en cap moment l’eina de control de l’executiu que recull la Constitució per presentar una alternativa de govern millor i propiciar el relleu, sinó un mer instrument de la ultradreta espanyola per posar-se al centre de l’escena política i mediàtica, per llançar una opa hostil contra el PP de Casado pel lideratge de l’oposició al govern progressista, i per minar la l’autoritat del govern sorgit de les urnes en un moment especialment costerut tant per als governants com per als ciutadans a causa de la segona onada de la pandèmia de Covid-19. La crispació, els insults, el soroll, el populisme i el no diàleg que hi hem pogut presenciar durant els dos últims dies no són, lamentablement, cap espectacle nou a la cambra legislativa espanyola, però, amplificats en tota la seva banalitat i en el marc d’aquesta moció de censura virtual, situen de nou els que haurien de ser els actors principals de la política espanyola a anys llum d’un carrer on les xifres de morts creixen, els hospitals s’omplen i milions de ciutadans acumulen més de set mesos d’angoixa per la malaltia, les restriccions o la ruïna econòmica.

Aquesta paradoxa mesura la falta de complexos de l’extrema dreta postfranquista per utilitzar qualsevol eina o mètode que l’ajudi a guanyar terreny a la democràcia, a la memòria, al progrés social i al sentit comú. Un desacomplexament directament proporcional a la demagògia i la falta de respecte amb què en el debat s’han utilitzat les víctimes del terrorisme o els morts de Covid per alimentar el relat populista i rascar alguns vots. Però també retrata la mirada curta, l’egoisme i la irresponsabilitat democràtica de partits com el PP o Ciutadans, que per conquerir unes engrunes de poder han preferit normalitzar dins les institucions i a ulls dels ciutadans els vots i el discurs farsant d’aquesta extrema dreta, en comptes d’aïllar-la i denunciar-la com han fet els partits conservadors d’altres democràcies occidentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia