Editorial

El laberint de la vacunació

La campanya de vacunació de la Covid-19 continua avançant en aquesta marxa lenta, discontínua i poc exemplar, convertida en un laberint on regna la confusió i la incertesa. És evident –i cal ser-ne conscients– que la dimensió de la pandèmia ha obligat a córrer els científics, les farmacèutiques i els governs i que les vacunes han arribat en un temps rècord a còpia de retallar notablement els processos i els terminis normals en aquestes qüestions, i tot això ha fet que la vacunació hagi començat per necessitat sense tenir tota la informació sobre aspectes com ara l’eficàcia real, la durada de la immunitat o els efectes secundaris. La retransmissió dia a dia dels nous elements que es van sabent, doncs, ha estat un factor de confusió i de distorsió i, en definitiva, una realitat canviant, que els responsables polítics tampoc han estat capaços de gestionar sense provocar encara més dubtes i incertesa.

La vacuna d’AstraZeneca és al bell mig del focus, sobretot pels efectes secundaris relacionats amb casos de trombosi, que també s’han detectat en la de Jansen. Tot i no ser més greus i nombrosos en termes relatius als d’altres medicaments d’ús corrent (tipus aspirina o ibuprofèn), les explicacions no han estat prou clares ni prou concloents. I les decisions polítiques sobre la seva administració, amb topalls d’edat que van canviant en qüestió de dies, amb aturades i represes de l’administració del vaccí, amb països de la UE que l’han rebutjat temporalment, amb col·lectius com per exemple el Ministeri de Defensa espanyol que l’han substituïda per la de Pfizer, estudis en curs sobre la combinació amb altres vacunes per a les segones dosis o la decisió d’Alemanya de trencar la unitat d’acció europea per adquirir la russa Sputnik no només no han ajudat a donar tranquil·litat, sinó que han generat més inquietud i una sensació d’inseguretat del tot contraproduents, quan l’única alternativa per superar la pandèmia justament és que la vacuna i la immunitat que proporciona arribin al màxim nombre de persones possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia