Editorial

Navalni i la Rússia de Putin

El cas d’Aleksei Navalni s’ha convertit en el mirall que reflecteix el trànsit de Rússia cap a un règim autocràtic que no respon a cap altre compromís que no sigui el de reforçar el lideratge intern de Vladímir Putin i recuperar posicions i influència al mapa geopolític del món. L’activista dissident rus, que ahir va ser traslladat a un hospital per a presoners a causa del seu crític estat de salut, s’ha convertit, a ulls d’una part de la població russa i de la comunitat internacional, en símbol de la resistència a les pretensions unilaterals del president rus, en part pel seu discurs alternatiu i carismàtic entre els seus compatriotes, però sobretot per la mateixa falta de complexos amb què el règim de Putin l’ha intentat desactivar per la via civil, amb una condemna per presumpte frau, i per la criminal, amb l’enverinament que va estar a punt de matar-lo l’agost passat. Després de recuperar-se a Alemanya, tant el seu retorn a Moscou com la vaga de fam iniciada un cop a la presó, han estat un desafiament als plans de Putin i una aposta de risc que ara pren tot el seu sentit.

La situació de Navalni, però, també ha posat en evidència la, fins ara, escassa capacitat de la comunitat internacional, i particularment de les potències d’Occident, de dissuadir Putin de la seva deriva unilateral; Europa pels seus interessos comercials amb Rússia, i els Estats Units per l’herència enverinada del mandat Trump. La qüestió és que Putin continua tenint Navalni sota control, alhora que ell es perpetua en el poder amb dubtoses reformes legals. I, mentrestant, incrementa l’amenaça bèl·lica a la frontera amb Ucraïna, provoca conflictes diplomàtics amb els EUA, Polònia i Txèquia les últimes setmanes, i reforça aliances estratègiques amb els règims autocràtics de Lukaixenko (Bielorússia), Erdogan (Turquia) o Assad (Síria). Joe Biden ha advertit el seu homòleg rus, i caldrà veure fins on arriba l’avís o la seva capacitat per ‘convèncer’ el líder rus dels desavantatges d’avançar cap a una nova guerra freda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia