Editorial

Israel-Palestina, l’espiral que no cessa

El conflicte entre Israel i Palestina sembla haver entrat en una espiral de difícil solució. Israel, dominada per un govern sense prou força electoral i amb un primer ministre qüestionat per corrupció, no dubta a fer servir la seva força militar per atacar la franja de Gaza, on les víctimes mortals i els danys en edificis i infraestructures no cessen d’augmentar cada hora que passa, enmig de la desesperació d’una població que veu com les seves vides no semblen importar ningú. Tot per intentar erradicar militarment unes milícies palestines que, amb més recursos militars que en cap altra ocasió –mai s’havien llançat tants coets des de Gaza en un sol dia– tampoc no dubten a atacar la població civil israeliana, malgrat saber les greus conseqüències que això tindrà per als seus propis veïns. Tot plegat davant la impotència d’aquells que en un costat i l’altre són partidaris de la pau. El diàleg s’entreveu, a hores d’ara, una quimera, sobretot mentre el discurs dominant sigui el de l’odi i el de la revenja covat per les faccions més extremistes que no veuen que, malgrat els anys de diferències, estan abocats a compartir una terra mil·lenària. Mentrestant, la comunitat internacional, entre laments per les víctimes palestines, crítiques a Israel o, fins i tot, amb una defensa fora de lloc dels drets dels jueus, continua sense fer cap pas que almenys aconsegueixi aturar les armes, entre d’altres coses, perquè l’inici d’un procés de pau ni s’albira en les ments més optimistes.

Dels esdeveniments dels últims dies preocupen especialment els enfrontaments entre jueus i àrabs israelians, amb linxaments, incendis de comerços i d’habitatges, en una espiral en què l’extrema dreta israeliana ha tingut un paper important. La resposta de la comunitat àrab, que negociava un paper clau en un nou govern d’esquerres a Israel, també ha sorprès perquè, tot i la difícil convivència, aquest tipus d’enfrontaments eren pràcticament inexistents. Tot plegat fa que s’obrin moltes incògnites sobre el futur de la regió, però cap d’aquestes sembla augurar res de bo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia