Editorial

La farmàcia i el test, sistema de salut

La pandèmia posa de manifest les conseqüències de retallar el sistema sanitari i la necessitat de dotar-lo de més mitjans per fer front a emergències com l’actual sisena onada de la covid-19. Una de les solucions per evitar que el sistema es col·lapsi és aprofitar les possibilitats d’altres actors, com les farmàcies. L’acord del Servei Català de la Salut i els Col·legis de Farmacèutics facilitarà la notificació de casos asimptomàtics des de les farmàcies, i traurà pressió als CAP, la baula més feble del sistema en aquesta onada per l’enorme transmissibilitat de la variant òmicron. La col·laboració dels farmacèutics s’ha tramitat amb més celeritat que altres cops. L’Estat va trigar més d’un any de pandèmia, des de l’inici i fins al juliol del 2021, a permetre i autoritzar-los a vendre tests d’antígens sense recepta. Les autodiagnosis han estat des del 2020 una manera ràpida de detectar la covid i frenar els contagis de la majoria de persones que donen positiu i s’aïllen, voluntàriament.

El preu dels tests hauria de ser regulat i fixat per decret sense més ajornament. Ja no només Alemanya, sinó Portugal o Andorra... són exemples de països on els tests tenen un cost zero o un preu regulat per als ciutadans, com a eina per detectar les infeccions. A l’Estat, no només no ho estan, sinó que la fluctuació de preus encara augmenta la sensació d’indignació i d’aprofitament de l’escassetat. Les autoritats sanitàries apel·len a la responsabilitat i recomanen fer-se test abans de tenir contactes socials, però no en faciliten la diagnosi, ni en el preu ni en la distribució. Durant els primers mesos de pandèmia es van proporcionar mascaretes a tothom que disposés de targeta sanitària, i aquest desembre hauria estat el moment de fer-ho amb les proves d’antígens, sense l’electoralisme de Díaz Ayuso a Madrid, que els va prometre i van arribar tard i en comptagotes, sinó per facilitar la contenció del virus. L’OMS ho va recomanar des del primer dia de pandèmia: test, test, test.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia