Editorial

Normalització digital, amb l’Aina

El govern ha engegat una nova eina per mirar de facilitar que les plataformes digitals puguin utilitzar el català, i que els ginys d’internet, els navegadors, els assistents de veu, els traductors automàtics etc., en definitiva tot el món digital, disposi de prou expressions, paraules i terminologia perquè la llengua no quedi arraconada en aquest àmbit cada cop més present en la vida diària. El projecte Aina busca facilitar l’ús del català a les plataformes digitals, perquè cada cop més persones les empren per comunicar-se i per informar-se, i massa sovint han de canviar de llengua en fer-ho. L’objectiu és que les màquines parlin català i que ens hi puguem adreçar també, un dret i fet ara residuals. La campanya per recollir veus, frases, expressions i formes dialectals enriquirà la base de dades de què disposaran les plataformes, facilitarà que l’usin les empreses en els seus projectes i puguin comercialitzar-los amb reconeixement de veu en català.

El nom fa la cosa en aquest cas. La conselleria de Polítiques Digitals ha triat Aina en honor d’Aina Moll, la primera directora general de Política Lingüística i impulsora de la Norma, la primera campanya que va promoure el català en tots els àmbits i en va escampar l’ús de manera habitual, als anys vuitanta i noranta. Si la Generalitat va centrar l’esforç lingüístic del final del segle XX en la normalització, la immersió educativa i la televisió en català, ara ens calen eines digitals. Un àmbit de l’actual emergència lingüística és la incomprensió digital. Promoure que internet, que les màquines, parlin en català i no haver de canviar de llengua ens permetrà continuar entenent el món a través de la nostra llengua, com en el seu moment va ser decisiu el domini .cat o la Viquipèdia en català. Aina comença amb AI, l’abreviació en anglès d’intel·ligència artificial, el món al qual es dirigeix. Com va recordar el vicepresident Puigneró en la presentació del projecte a les entitats que, com El Punt Avui, lluitem per la supervivència del català. “La llengua no ens la regalarà ningú. L’haurem de guanyar dia a dia”, va dir al seu dia l’escriptor Joan Fuster.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia