Editorial

Pobresa farmacèutica, la salut en crisi

L’enèsim empitjorament de la crisi econòmica ha fet aflorar una nova conseqüència de la pobresa: dos-cents cinquanta mil catalans tenen problemes per pagar-se els medicaments que necessiten, segons dades de l’ONG Banc Farmacèutic. La dada posa de manifest que la cronificació de la pobresa afecta no només aspectes coneguts de la vida com ara l’alimentació, sinó d’altres d’igualment essencials, com la salut, la nostra i la dels nostres fills. L’estat del benestar, que sempre havia inclòs uns nivells assistencials envejables al nostre entorn europeu, ha quedat tocat per les successives crisis econòmiques, per la pandèmia, i finalment per la globalització de les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Que un 3,3% de la població es vegi afectada per aquesta problemàtica ha d’encendre tots els senyals d’alarma, si és que encara n’hi havia algun d’apagat. Sobretot tenint en compte que l’anomenada pobresa farmacèutica es va disparar un 30% al llarg de l’any passat.

Ja no es tracta només de la manca de recursos del sistema públic, agreujat per l’acumulació de molts anys de retallades, es tracta de la davallada de la feina i dels baixos sous que han situat al llindar de la pobresa fins i tot persones assalariades. És igualment preocupant que hagin de ser organitzacions no governamentals les que hagin de dimensionar la realitat de la situació; per això és positiu que la comissió de salut del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya estigui confeccionant un estudi en profunditat de la casuística i dels perfils d’aquesta bossa vulnerable amb l’objectiu d’elevar-ne les conclusions a l’administració pública. La pobresa menstrual, que afecta dues de cada deu dones, pugna també per guanyar visibilitat amb una doble finalitat: assegurar l’accés gratuït als productes d’higiene íntima i fer un estudi seriós per establir-ne l’abast real. L’emergència social suma, doncs, noves preocupacions i no hauria de ser admissible que en un context tan desolador l’última reforma hagi exclòs més de 400 medicaments de la llista dels cofinançats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia