Editorial

El general hivern, de nou aliat de Rússia

La interrupció, de moment temporal, del subministrament de gas rus a Alemanya per treballs de manteniment de les instal·lacions de Nord Stream 1 al mar Bàltic posa tot Europa al caire de l’abisme a les portes d’una tardor i d’un hivern amb fortes restriccions. Crida l’atenció la manca de previsió de les autoritats alemanyes davant la persistència de la guerra a Ucraïna i l’efecte rebot que han acabat provocant les sancions econòmiques imposades pels aliats. Putin els paga amb la mateixa moneda, emprant un element que històricament ha permès a Rússia guanyar altres conflictes armats: el general hivern. I és en aquest sentit que la balança es pot estar decantant perillosament cap a la part soviètica. D’una banda, les draconianes sancions aliades –ja van pel setè paquet– no estan donant els resultats previstos, tot i les confiscacions milionàries, la immobilització de patrimoni i les penalitzacions comercials imposades contra Putin i els seus oligarques. D’una altra banda, més enllà de l’ajuda militar prestada a Zelenski per l’OTAN, Putin continua tenint al seu abast dos botons que podrien ser definitius: el nuclear i l’energètic.

Per això al final és probable que la via diplomàtica s’acabi obrint pas més per raons de tipus econòmic que no pas per l’evolució de les dinàmiques militars. Mentrestant, la UE ha de buscar també solucions a un altre efecte col·lateral desfermat per la guerra: la imparable inflació, que, d’acord amb les darreres prediccions de la Comissió Europea, tancarà l’any per sobre del 8% . L’ona expansiva del camp de batalla ucraïnès ha sacsejat de manera contundent el tauler militar, fins al punt de reforçar i ampliar l’Aliança Atlàntica i d’obrir les portes a noves despeses militars, però també obliga a afrontar nous reptes en el terreny econòmic i social. I aquesta pot ser l’única conseqüència positiva de tot plegat: que la Unió faci passos importants en el procés d’harmonització de polítiques econòmiques i fiscals, una assignatura pendent que mai fins ara ha estat una prioritat seriosa dels socis membres



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia