Editorial

La precarietat laboral mata

L’augment dels accidents a la feina és una xacra que preocupa tots els agents del món laboral: sindicats, empresaris i administració. No pot ser d’altra manera, ja que en aquests primers mesos de l’any hem assistit a un degoteig de noves víctimes en el cas dels accidents que més colpeixen, els mortals. Després del lapse de la pandèmia, i un cop es va reprenent l’activitat econòmica, les xifres van a l’alça, especialment en dos casos molt concrets. D’una banda, els accidents mortals no traumàtics (infarts, ictus, desmais...) i, d’una altra banda, els accidents ‘in itinere’ o en missió (els que es produeixen en els desplaçaments per anar o tornar de la feina, o bé durant la jornada laboral). Fonts del món empresarial argumenten que poca prevenció es pot fer perquè no hi ha una relació clara de causa-efecte i la sinistralitat podria estar relacionada amb qüestions tan personals com ara l’estat de salut i la manera de conduir. Però aquesta explicació resulta massa simplista, ja que la precarietat hi té relació directa.

La poca prevenció, l’estrès, les pressions per aconseguir objectius, la falta de conciliació familiar que obliga a anar sempre amb presses i els pics de feina afecten directament la salut dels treballadors, tal com recorden els sindicats. Un bon ambient laboral i unes condicions justes i dignes són tan importants com un casc de seguretat o una botes protectores. D’aquí que el Departament de Treball estigui revisant l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral 2021-2026, per tenir en compte en quins contextos es produeix aquest augment de la sinistralitat i com es podria prevenir. Es tracta d’avaluar no només els riscos més evidents, com ara els de seguretat, els higiènics i els ergonòmics, sinó també els psicosocials, que passen més desapercebuts. Resulta indiscutible que també cal millorar la prevenció, fer-la de més qualitat i més adequada a les noves realitats productives (la llei que la regula és del 1997). I, sobretot, buscar sistemes perquè la recuperació econòmica no se sustenti en la salut ni en la vida dels treballadors i treballadores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia