Editorial

L’Estat torna a defraudar els catalans

El projecte de pressupost general de l’Estat (PGE) presentat ahir pel govern de Pedro Sánchez deixa clar que l’Estat tornarà a defraudar els catalans el 2023, com ho va fer el 2022 i com ho està fent sistemàticament des de fa molt de temps. Els 2.308 milions que l’executiu diu que invertirà a Catalunya l’any que ve (17,2% de la inversió territorialitzable) tornen a quedar lluny per equilibrar el que l’economia catalana aporta al PIB de l’Estat al cap de l’any (19%). A La Moncloa, doncs, no li importa tornar a incomplir el que tenia pactat amb Catalunya, a través de la disposició addicional tercera de l’Estatut. No li importa perpetuar aquesta situació de desequilibri, que acaba empobrint Catalunya i erosionant el servei que els catalans reben de l’Estat. No li importa ser injust amb el que aporten els ciutadans d’aquest país a l’economia de l’Estat. El menyspreu és tal que tampoc li importa caure en el trilerisme de convertir en inversió del 2023 un deute amb la Generalitat de 200 milions d’euros generat el 2008, i que està obligat a pagar per sentència del Tribunal Suprem des del 2017.

Més enllà de l’anècdota, el que hi ha és el càstig recurrent i injust que reben els catalans del ‘seu’ Estat. Un càstig que no es limita a l’incompliment i el desequilibri que el govern espanyol ja assumeix explícitament en les seves previsions d’inversió, sinó que creix exponencialment quan comprovem el nivell d’execució d’aquestes previsions, és a dir, la inversió real que arriba a Catalunya, que també sistemàticament se situa molt per sota del previst en el PGE. En aquest sentit, el nivell d’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya en el període 2015-2018 es va situar en el 65,9%, una pèrdua que també es repeteix any rere any, que no es recupera gairebé mai i que revela la discriminació de Catalunya respecte a d’altres zones de l’Estat, com ara Madrid, que en el mateix període es va beneficiar d’un nivell d’inversió molt per sobre (113,9%) del previst en el PGE. Quan es demana el pla del govern de Sánchez per a la Catalunya que vol un estat propi, la resposta és aquí i és la de sempre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia