Editorial

La llei trans, un progrés substancial

La coneguda com a llei trans forma, amb la llei del ‘només sí és sí’, el nucli de la iniciativa legislativa del Ministeri espanyol d’Igualtat, que entre el seu propi nom i que és en mans de Podem és blanc de les fòbies de la dreta i la ultradreta. La llei trans representa un nou paradigma perquè situa la càrrega de la determinació del gènere en la llibertat individual, introdueix el reconeixement d’identitats múltiples i n’aplana el trànsit jurídic entre elles. Al legislatiu, se li ha de demanar valentia perquè l’oposició dogmàtica ja la tindria de tota manera encara que rebaixés substancialment l’ambició del text. Escampar falsedats tan ridícules com que els homes es canviaran de sexe per poder entrar als lavabos de dones i cometre violacions faria riure si no fos per la facilitat de difusió de les notícies falses en un entorn en què la postveritat triomfa i el pensament recula en favor del consum ràpid i acrític de pretesa informació. En un context de fortalesa de la intolerància i la involució en matèria de drets socials i personals és on s’haurà d’obrir camí aquesta llei. Lluny dels principis humanístics, els intents per desacreditar-la tenen tots un fonament ideològic, basats en arrels patriarcals, ultraconservadores i immobilistes i impulsats per la por de perdre privilegis ancestrals i per l’associació de la complexitat amb inestabilitat. El col·lectiu LGTBIQ+ voldria un text encara més ambiciós, sobretot en termes de protecció social, tot i que globalment es valora de manera positiva perquè va molt més enllà de la legislació actual.

L’homofòbia i la transfòbia existeixen perquè hi ha qui no vol assumir que els drets han de ser per a tothom i que és l’exercici d’aquests drets el que no s’imposa, sinó que forma part de la llibertat personal. La llei trans representa una millora social substancial en una època en què l’involucionisme treu novament el cap, fins i tot a Europa. Es tracta de reconèixer una realitat social complexa sabent que en determinats àmbits –l’esport és el més evident– exigirà regulacions en detall. Benvinguda feina, si serveix per regular i protegir els drets de les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia