Editorial

El gran moment del cinema a Catalunya

Aquesta setmana s’han conegut les nominacions dels premis Gaudí 2023, que han constatat també el moment excel·lent que viu el cinema del país, tot i que aquest és un sector colpejat també per diferents crisis i que s’està adaptant a marxes forçades als canvis d’hàbits de la societat; el més important és el de l’impacte de les grans plataformes a la televisió. Més enllà de l’èxit formidable d’‘Alcarràs’, que podria ser el primer film en català finalista als premis Oscar de Hollywood, hi ha produccions catalanes i de creadors del país que, més enllà de la llengua, estan trencant barreres. Fa poc ‘Pacification’, d’Albert Serra, va ser considerada per ‘Cahiers du Cinéma’, la revista de cinema més prestigiosa del món, la millor pel·lícula de l’any al davant d’altres grans obres de directors internacionals; la mateixa ‘Alcarràs’, guanyadora de l’Os d’Or a Berlín, va ser finalista dels premis europeus en una cerimònia en què una altra producció catalana, ‘El buen patrón’, va obtenir el guardó a millor comèdia de l’any. Una altra de les finalistes a millor pel·lícula als Gaudí i, per tant, rodada en català, ‘Suro’, ja va tenir crítiques magnífiques al Festival de Sant Sebastià, on va rebre els premis Irizar i el Fipresci. ‘Un año, una noche’, que igual que Alcarràs té 14 nominacions als Gaudí, ha confirmat una vegada més el talent i la projecció cada vegada més internacional del gironí Isaki Lacuesta. La majoria d’aquests films podran seguir el seu camí comercial a les plataformes, sobretot en aquelles que aposten pel cinema de qualitat i independent.

L’aposta en aquest sentit que ha fet la conselleria de Cultura per invertir fins a 1,5 milions d’euros en cinc sèries de producció catalana i en català permetrà que aquestes puguin competir en qualitat i mitjans contra altres grans projectes internacionals. De fet, un dels autors que es beneficiaran d’aquest suport econòmic és precisament Isaki Lacuesta. A Netflix, de fet, ja triomfa amb una gran audiència una sèrie de producció del país i que també es pot veure en català, ‘Smiley’, creada per Guillem Clua. És una altra porta oberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia