Editorial

I enmig de la corrupció, la Guàrdia Civil

L’editorial d’avui ha estat debatuda per Toni Romero, Toni Brosa, Francesc Espiga, Dolors Bellés, David Brugué, Ure Comas i Xavier Castillón.

La dimissió de la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, com a reacció a la investigació de la seva parella i dos cunyats per un cas de presumpte frau amb fons públics de la Junta d’Andalusia quan governava el PSOE, estén la taca de la corrupció en l’institut armat. Rebla el clau, perquè tant en el cas de Mediador com en el cas de Casernes apareixen entre els imputats guàrdies civils d’alt rang, un general retirat (Mediador), un tinent general, un coronel i un tinent coronel (Casernes). Aquesta segona trama és especialment simptomàtica del grau de corrupció que està aixoplugant el cos, perquè els investigats estaven en actiu i formaven una xarxa estructurada i travada que ha arribat a moure 3,3 milions d’euros com a pagament de prop de 200 obres en 13 casernes. Unes obres que o bé no es van fer o bé es van facturar amb sobrecost sense justificació. I uns volums, tant de contractació com de facturació, que no poden passar desapercebuts si els mecanismes de control existeixen i són efectius. Fa gairebé trenta anys que l’antecessor més famós de María Gámez, Luis Roldán, va fugir i es va amagar un any a Àsia en ser descobert com un dels grans corruptes en l’època dels governs de Felipe González. Els casos que s’han conegut ara delaten que o bé els governs espanyols –de qualsevol color– no han tingut interès per actuar amb fermesa en la neteja i profilaxi de la Guàrdia Civil, o bé l’ancestral opacitat i corporativisme del cos han estat suficients per continuar emparant conductes delictives. Tampoc sobta especialment que la corrupció visqui a dins de la Guàrdia Civil quan fa temps que és una característica sistèmica de l’Estat.

Dimitir per protegir una institució s’ha de valorar en positiu en una societat tèbia amb el càrrec públic que esquiva l’assumpció de responsabilitat. Però al diputat del PSOE Juan Bernardo Fuentes, ‘Tito Berni’, el van fer dimitir pel cas de Mediador –la trama oferia a empresaris privilegis en matèria de contractació a canvi de comissions– i la directora de la Guàrdia Civil ho ha fet abans que l’hi obliguin. En any electoral, el PP ho amplificarà i hi sucarà el mateix pa que el PSOE si els papers estiguessin intercanviats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia