Editorial

Piscines, refugi climàtic però amb seny

Les pressions dels ajuntaments i del sector turístic, juntament amb una mínima millora de la situació als embassaments, han dut el govern de la Generalitat a preveure un ús més ampli de les piscines de cara al proper estiu. El nou decret governamental eixampla les possibilitats d’emprar i reomplir les instal·lacions de caràcter públic, sempre que siguin censades com a refugis climàtics. Un concepte que també serà extensible a les piscines privades dels establiments destinats a l’allotjament turístic que també assumeixin aquesta funció de cara a la ciutadania en general. L’objectiu és ajudar a fer front a un estiu que es presenta amb la perspectiva de temperatures extremes i pluges escasses o nul·les i per tant amb la necessitat de compaginar l’estalvi de l’aigua amb l’opció d’aprofitar les piscines no només amb finalitats lúdiques sinó per refrescar els nostres cossos. D’aquesta manera es vol assegurar que la població més vulnerable disposi d’equipaments accessibles per esmorteir els períodes de calor màxima.

Els municipis que vulguin entrar en aquests supòsits, doncs, hauran d’introduir el concepte de refugi climàtic als seus plans d’emergència per sequera i enllestir un cens amb els equipaments afectats, tant públics com privats. En cap cas, però, no es permetrà reomplir les piscines que únicament tinguin un ús privat. Alhora la nova normativa fixa llindars de consum per cada plaça per als establiments d’allotjament turístic equivalents al consum dels ciutadans de Catalunya, de manera que els turistes també estiguin sotmesos al règim de restriccions. Igualment el decret s’adapta a la sortida a escena de les dessaladores mòbils privades, que davant la rigorositat de les mesures de contenció s’estan desplegant a diferents municipis o establiments. En aquests casos es considera que l’obtenció d’aigua provinent del mar constitueix una aportació addicional finançada amb fons privats que no compromet la resta de recursos hídrics del sistema. El nou marc requerirà, doncs, la implicació intensa per part dels ajuntaments i un necessari sistema de control que haurà de demostrar la seva eficàcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia