L'obligació d'evitar que els boscos siguin un polvorí

El 53% del total de les hectàrees de bosc que hi ha a Catalunya no reben cap mena de manteniment, cosa que converteix gran part d'aquest territori del país –es calcula que un 65%– en un veritable polvorí en cas d'incendi forestal. La dada l'ha fet pública l'Obra Social de Caixa Catalunya coincidint amb un estiu en què ja hi ha hagut 250 incendis forestals que han calcinat més de 8.000 hectàrees i en què, a més i malauradament, cinc bombers han mort en les tasques d'extinció del foc d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta.

Sempre que hi ha un problema –i que no es faci el manteniment en la meitat dels boscos catalans només pot entendre's com un gran problema– cal mirar per què es produeix i cal cercar les possibles solucions. En aquest cas, i entre múltiples motius, hi hauria el fet que alguns propietaris no poden assumir la neteja dels seus terrenys, el baix preu i el desprestigi de la fusta catalana, la denúncia que els ajuts de l'administració cada cop són més minsos o l'abandonament dels ramats d'animals, la fórmula tradicional de neteja del sotabosc. D'entrada, cal tenir en compte que la major part del bosc català està en mans privades i, per tant, caldria reclamar als propietaris que fessin un esforç més gran per mantenir nets els seus terrenys. Ara, també és evident que el bosc té una funció pública –un bona part d'aquest és d'accés lliure tot i tenir un propietari– i que un incendi, d'entrada, causa un dany públic. Per tot plegat, doncs, seria bo que l'administració –sobretot la Generalitat, que és qui té les competències sobre el medi ambient, però si cal, la local, la més propera– fos capaç d'analitzar seriosament què està passant i proposar solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.