Editorial

Una hisenda per a un país millor

L'eficàcia i l'eficiència de la recaptació d'impostos conjuminada amb la responsabilitat dels mateixos contribuents són peces fonamentals a l'hora de bastir unes estructures i una política tributària dignes d'un país modern. Catalunya, que ha iniciat el seu camí cap a la independència amb l'objectiu no només d'aconseguir la seva llibertat nacional sinó, sobretot, perquè aquesta llibertat sigui una garantia de millora per a la ciutadania, té des d'ahir una completa i ambiciosa planificació de la hisenda pròpia, recollida en una desena d'informes que van ser presentats ahir al Palau de la Generalitat.

El que es va poder escoltar ahir en boca dels experts és un feina que aporta una base extraordinària per articular una hisenda catalana moderna i innovadora, inspirada en models d'èxit com són l'australià i el suec, adaptats a les particularitats catalanes. Una proposta agosarada que, sens dubte, representa, d'entrada, un gir copernicà en el plantejament de la relació entre l'administració i l'administrat, entre el recaptador i el contribuent, posant més èmfasi en la coresponsabilitat que no pas en la intimidació de la ciutadania. En un país com Catalunya no serà senzill canviar les mentalitats a l'hora de pagar els impostos, però l'oportunitat de crear una administració de cap i de nou per a un país nou no es pot deixar passar. El president Mas va dir ahir que aquesta proposta és l'intent més important dels últims tres segles per dotar Catalunya d'una hisenda pròpia a l'altura del que necessiten el país i la ciutadania. L'Estat espanyol, conegut per l'alt nivell de frau fiscal i la inoperància per fer-hi front, va afanyar-se a respondre, com era tristament previsible, amb l'amenaça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia