Editorial

El rei mostra a Estrasburg la seva miopia

El discurs que el monarca espanyol, Felip VI, va fer ahir al Parlament Europeu va servir perquè Europa veiés un cop més, ara en primera persona, l'immobilisme que manté l'Estat espanyol i totes les seves estructures davant la reclamació del poble català. Felip V va “garantir” als eurodiputats que Espanya es mantindria “lleial i unida” en un discurs en què no va fer cap referència als resultats de les eleccions del 27-S ni al seu component plebiscitari.

A hores d'ara el procés que es viu a Catalunya ja és a l'agenda europea i mundial (una bona prova d'això van ser les lectures que tots els mitjans de comunicació estrangers van fer del 27-S) i, sortosament, els eurodiputats i els estats als quals representen tenen criteri propi, i ahir van poder comprovar un cop més la miopia d'una de les parts en conflicte.

El rei Felip VI va lloar en el seu discurs tots els principis fundacionals de la Unió Europea i va parlar del valor de la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme. I és justament per defensar aquests valors, i per exercir-los, que Catalunya vol ser també part d'Europa, i que en continuarà formant part un cop s'hagi constituït com a estat propi. La Unió és una història d'èxit, com va manifestar el rei, i per això ha de comptar tant amb Espanya com amb Catalunya. Malauradament, però, el monarca va deixar clar que la institució que representa no treballarà per fer possible l'entesa. Cap novetat. L'hemeroteca n'és ben plena, d'actuacions similars dels seus antecessors. Felip VI no ho podia dir de manera més clara als eurodiputats: el pensament únic espanyol del Partit Popular és també el seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia