Editorial

Veneçuela deixa enrere el chavisme

Veneçuela ha començat aquest diumenge a deixar enrere disset anys de chavisme en aconseguir l'oposició una àmplia victòria en les eleccions legislatives. L'oposició és una amalgama de partits que van des de la dreta més conservadora fins a l'esquerra socialista. Una unitat que només ha estat possible per les ganes de posar fi finalment als anys dels governs d'extrema esquerra, primer de Chaves i, posteriorment, de Maduro. Un moviment, el chavisme, que va saber aprofitar el descontentament de les classes més pobres –més del 70 per cent de la població– per accedir al poder. I que ha estat, justament, afavorint-les que s'hi ha pogut mantenir, en guanyar totes, menys dues, de les vint convocatòries electorals que hi ha hagut des del 1998. Curiosament, el que ha portat a la victòria l'oposició ha estat el malestar de bona part de la població per la manca de productes bàsics i les grans cues als comerços, l'augment de la inseguretat ciutadana, així com els molts tics dictatorials del chavisme. Un oficialisme que, d'altra banda, no ha dubtat a reconèixer ràpidament la derrota, cosa que l'honora.

El repte dels guanyadors serà, justament, saber gestionar la victòria. També seran claus les polítiques que decideixin o puguin aplicar, superant sempre el complex sistema electoral i legislatiu veneçolà. Caldrà veure qui s'imposa finalment en la coalició de partits. Si ho fa la dreta més conservadora i amb ganes de revenja o ho fan el centre i l'esquerra més conciliadors. En tot cas, no poden subestimar els molts vots rebuts ara d'aquells que fins ara votaven chavisme, agraïts per les millores en educació i sanitat, entre altres molts àmbits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia