Editorial

L'Iran torna a l'escena internacional

L'Iran podrà retornar, finalment, a l'escena internacional amb tota normalitat després que dissabte l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) pogués anunciar formalment que el règim dels aiatol·làs compleix amb el que va prometre quan al juliol va signar l'acord sobre el seu programa nuclear amb cinc potències mundials. És a dir, l'Iran ha aturat el desenvolupament d'una bomba atòmica, la qual cosa hauria compromès i complicat enormement la seguretat en una de les zones geopolítiques més inestables del món. L'anunci permet que s'aixequin les dures sancions econòmiques que han deixat l'Iran fora de la normalitat mundial els últims anys. Un fet que hauria de permetre refer la malmesa i autàrquica economia iraniana, que, d'aquesta manera, podrà importar nous productes i obrir nous mercats a la producció local, però, sobretot, tornar a exportar la seva producció petrolífera. Un pas considerat clau per als iranians, malgrat que aquest no sigui, justament, un bon moment, amb el preu del barril de petroli per terra, a causa de la superproducció mundial.

L'Iran és una de les primeres potències a l'Orient Mitjà i la seva absència en els principals fòrums diplomàtics internacionals no feia res que més dificultar l'assoliment de futurs acords en una regió on l'amenaça d'Estat Islàmic és creixent, en un marc de rivalitats i extremismes religiosos sovint més propis de l'edat mitjana que no dels temps actuals. Per tot plegat, és evident que el règim dels aiatol·làs hauria de començar a deixar de banda, a més de la producció d'una bomba nuclear, alguns dels trets ignominiosos que l'han caracteritzat, com ara la manca absoluta dels drets humans més elementals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia