Editorial

L'economia ignora els avisos del PP

El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que l'economia mundial creixerà menys del que havia calculat en l'informe anterior. La frenada s'explica sobretot per la menor demanda de primeres matèries, un fet que perjudica directament els països emergents. Això, alhora, té l'explicació en l'alentiment econòmic dels països industrialitzats, sobretot la Xina. Les taxes de creixement global, amb tot, són positives, perquè oscil·len entre el 3,4% i el 3,6%.

L'economia industrialitzada manté taxes elevades gràcies a la constant davallada del preu del petroli. Un fenomen que respon a almenys dos factors. El primer, que l'activitat econòmica no acaba d'enlairar-se, i, amb ella, la demanda de cru. El segon és de caràcter estratègic i geopolític: Aràbia Saudita està produint més per enfonsar els preus i evitar així el desenvolupament del fracking, i complicar el retorn de l'Iran al mercat petrolier.

Els càlculs de l'FMI són positius per a l'Estat espanyol. L'economia d'aquest territori hauria de créixer un 2,3%. No falta qui ha gallejat a compte d'aquestes previsions i les atribueix a la política econòmica del PP. El cert és que el factor que permetrà que l'Estat creixi més del previst és, un cop més, el baix preu del petroli, un mercat sobre el qual el govern de Mariano Rajoy té una influència nul·la. Alhora, aquestes previsions posen en ridícul el discurs de la por posat en circulació des que va començar la campanya electoral, segons el qual un govern diferent del PP portarà l'economia de l'Estat espanyol al desastre. No serà així, i l'FMI, en resposta als periodistes –no per motivació pròpia–, es va limitar a recomanar estabilitat política, sense entrar en judicis de valor ni en colors partidaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia