Editorial

Beneficis aplicats de la ciència

Fa exactament un segle, Albert Einstein va predir l'existència de les ones de gravetat, que de fet serien vibracions del teixit de l'espaitemps que conforma l'univers. Però el mateix Einstein va manifestar que aquestes ones s'haurien generat en un punt extraordinàriament llunyà, raó per la qual serien de molt difícil, o impossible, detecció. Doncs bé: ahir, els responsables de l'Observatori d'Interferometria Làser d'Ones Gravitacionals, als Estats Units, van informar que havien captat per primer cop les ones generades per la col·lisió entre dos forats negres situats a 1.300 milions d'anys llum de nosaltres. Aquesta ha estat una feina colossal i d'elevada inversió, en la qual han participat diversos països i des de posicions diferents, ja que en els últims anys s'han construït dos detectors d'ones, el liderat pels Estats Units i el d'Europa. A més, s'han enllestit tres experiments que utilitzen un altre model de captació.

Una part de l'opinió pública s'interroga, davant l'elevat cost de la tecnologia per detectar ones de gravetat, de què serveix dedicar tants recursos a una experiència que sembla esotèrica. És la mateixa part d'opinió pública que creu que s'ha de gastar menys en investigació bàsica i més en aplicada, com si tal distinció tingués sentit. Igual que els GPS funcionen gràcies a les correccions introduïdes per la teoria de la relativitat, els beneficis derivats d'una tecnologia d'elevadíssima precisió acabaran tenint aplicacions en la vida quotidiana. Les possibilitats que obren la detecció de les ones de gravetat són formidables. Permetran observar i conèixer millor l'univers, però els seus beneficis també arribaran, en forma de tecnologia, a les nostres vides. Es tracta que tothom tingui l'oportunitat de beneficiar-se'n.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia