Editorial

Cal millorar la prevenció dels abusos

Els recents casos de pederàstia denunciats en la societat catalana demostren fins a quin punt aquesta mena de delictes gaudeixen encara de la impunitat que els atorguen els murs de silenci i com els culpables es beneficien d'una legislació que no protegeix adequadament els menors. Afortunadament, en l'actual onada de denúncies els mitjans de comunicació estan tenint un paper clau perquè han posat a disposició de les víctimes nous canals per exposar els seus casos i reactivar l'acció de la justícia.

En aquest sentit, la posició del Síndic de Greuges de Catalunya posa de manifest que en el recent cas d'abusos comesos almenys per part d'un mestre de l'escola dels Maristes Sants-les Corts de Barcelona ha fallat estrepitosament el protocol de prevenció. I ha fallat per partida triple perquè el síndic, Rafael Ribó, assenyala la direcció del centre, per haver amagat els fets; el govern català, per no haver fet prou difusió del protocol, i la fiscalia, per haver minimitzat uns fets que si haguessin obtingut l'atenció que es mereixien sens dubte n'haurien evitat d'altres.

Per això el primer tabú que cal trencar se centra en les víctimes, que no haurien de passar un calvari quan decideixen fer el pas de posar el seu cas en coneixement del jutge. La revisió dels mecanismes de prescripció d'aquests delictes que s'està aplicant al Codi Penal va en la bona direcció. Però la solució al problema, tal com subratlla el Síndic de Greuges, és a mans del conjunt de la societat. La policia i els jutges han de fer la seva feina, però els mestres han d'estar vigilants i tota la comunitat educativa, al costat de les víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia