Editorial

La majoria que Sánchez no vol

L'Estat espanyol es pot governar amb una coalició de les esquerres si el PSOE és capaç de fer una lectura correcta dels resultats de les eleccions generals i d'oferir una resposta política a les reivindicacions nacionals catalanes. En aquest resum van coincidir ahir el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, durant la sessió d'investidura que va acabar tombant la candidatura del líder del PSOE i que demà es clourà amb una segona i definitiva votació. La sessió, que es va desenvolupar amb una permissivitat inèdita pel que fa a l'ús del català i l'euskara, va pivotar en gran part sobre el procés sobiranista català i va servir per deixar prou clar que la constitució del nou govern espanyol no es pot fer, tal com ha pretès el bipartidisme, deixant de banda les reivindicacions nacionals de Catalunya.

Aquest escenari, però, ha quedat pràcticament descartat després de sentir el discurs i els torns de rèplica de Sánchez, enrocat en la promesa d'una reforma constitucional que fa tard, i decidit a vetar la inclusió d'ERC en la majoria de progrés. Conscients d'aquesta realitat, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, i el mateix Homs van posar de manifest que ja no hi ha motius per tenir cap confiança en la possibilitat d'encaix a l'Estat. Tardà, molt contundent, va fer un repàs històric sobre els frustrats intents de pactar, i va atribuir-ne la coresponsabilitat al partit que representa Sánchez. Homs, per la seva banda, més moderat, va dir que pot haver-hi diàleg però va advertir que ha de ser sense imposar cap renúncia als principis independentistes. Mentre a Madrid es consolidava un pacte inútil, a Catalunya el president Carles Puigdemont donava per definitivament enterrada la tercera via.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia