Editorial

Harmonitzar els hàbits de lectura

La darrera enquesta sobre l'hàbit de lectura i la compra de llibres indica una tendència a l'alça, com ara el fet que el 26,4% dels catalans llegim habitualment llibres en la nostra llengua, cinc punts més que el 2011. També puja la venda de llibres, si bé la mitjana d'exemplars comprats per cada persona lectora disminueix lleugerament. Tanmateix, ha baixat el nombre de persones que es declaren no lectores, tot i que encara representen un percentatge del 33,7% de la població, una dada molt significativa, malgrat que també s'ha reduït quatre punts respecte a fa cinc anys.

El sector del llibre confia tenir un bon Sant Jordi, perquè en aquesta diada sempre es ven, i mai com ara hi havia hagut tanta gent amb capacitat lectora. La indústria editorial no ha estat immune a la crisi. S'han tancat llibreries i els grups editors s'han concentrat i han donat peu al naixement de petites editorials que estan fent molt bona feina. Cada dia a Catalunya es publiquen 27 nous llibres, tot i que amb tirades més reduïdes. Una dada sorprenent és que quan els joves entren en l'edat laboral els índexs de lectura baixen del 89,6% al 67,8%, que és pràcticament la mitjana de lectors a Europa. A casa nostra, d'aquests només un 52,5% llegeixen més d'un cop per setmana.

Es podria pensar que la contenció en la venda de llibres ve donada per l'augment del consum digital, que arriba gairebé al 25%. És a dir, que un de cada quatre lectors llegeix en format digital. Ara bé, per a la indústria editorial la facturació del digital és redueix a un 5%, la
resta de consum és pirateria. Hi pot tenir a veure el fet que mentre que en els llibres de paper l'IVA és del 4%, en el llibre digital l'IVA és del 21%, tot un gran contrasentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia