Editorial

Un alcalde musulmà a Londres

L'elecció del primer alcalde de Londres musulmà és una de les millors notícies a favor de la convivència i la supressió dels prejudicis. Sadiq Khan ha demostrat que es podia arribar a l'alcaldia mostrant-se orgullós dels seus orígens pakistanesos i exhibint un discurs centrat en els problemes dels sectors ciutadans més desfavorits. El seu, doncs, és un doble triomf perquè confirma la igualtat d'oportunitats i posa de manifest que l'electorat no combrega amb facilitat amb la demagògia.

Els obstacles no han estat pocs. En primer lloc, el candidat laborista va haver de modular el discurs per allunyar-se del radicalisme del seu cap de files, el carismàtic i combatiu Jeremy Corbyn. En aquest sentit, ha aconseguit que reeixís la idea que el Partit Laborista és una formació oberta als matisos i allunyada del dogmatisme polític. En segon lloc, durant la campanya s'ha hagut d'enfrontar a la guerra bruta dels oponents, que han intentat sense èxit vincular la seva pràctica religiosa al radicalisme islàmic. Que s'hagi convertit en el primer alcalde musulmà subratlla, doncs, el caràcter obert de la societat londinenca, més enllà dels mecanismes de la por que tot sovint s'utilitzen de forma interessada per fer decantar el sentit del vot de les persones.

Es tracta, d'altra banda, d'una victòria que també té una lectura de cara enfora perquè el nou alcalde és un declarat partidari que el Regne Unit continuï formant part de la Unió Europea. La redimensió política que ara ha adquirit la figura de Sadiq Khan tindrà un pes determinant en la campanya per la consulta prevista per al proper 23 de juny, que servirà per decidir si la Gran Bretanya deixa el club comunitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia