Editorial

El Regne Unit sacseja Europa

La victòria del ‘Brexit' en el referèndum britànic d'aquest dijous va sacsejar ahir la Unió Europea com, segurament, cap altra decisió d'un país ho havia fet en els gairebé seixanta anys de la seva història. Una decisió presa pels ciutadans britànics en estricta democràcia i que, per tant, mereix tots els respectes, malgrat que pugui no agradar i que obri la porta a nombroses incerteses arreu del continent. Un respecte també per al primer ministre, David Cameron, que va complir la seva promesa de celebrar el referèndum, malgrat que sabia que el resultat podria ser contrari als seus desitjos. Comportaments democràtics dels quals hauria de seguir exemple la política espanyola, sempre temorosa de les decisions dels ciutadans.

Una Europa sacsejada per la decisió del Regne Unit va reaccionar ahir positivament i reconeixent, davant l'evidència que el rebuig dels ciutadans britànics està relacionat amb el mal funcionament de la UE, que si no hi ha canvis profunds en un futur proper, altres països podrien seguir l'exemple britànic. Unes demandes de sortida atiades, sovint, per moviments populistes i xenòfobs, que Europa hauria de saber aturar amb polítiques més properes als ciutadans que els facin valorar la importància d'una Unió Europea que ha de ser alguna cosa més que un mercat únic econòmic.

S'obre ara un complex procés de negociacions entre la UE i el Regne Unit que hauria de començar al més aviat possible i que ha de poder concloure amb acords positius per a les dues parts, que no poden ignorar la importància econòmica britànica, ni tampoc els importants beneficis que un lligam estret, però diferent, naturalment, al d'ara, comportarà per a tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia