Editorial

El dilema de la UE amb el Regne Unit

En vista de la decisió britànica presa en un referèndum democràtic de marxar de la Unió Europea, aquesta organització s'enfronta a un dilema. Hi ha un corrent que aposta per un procés prou dolorós perquè resulti exemplaritzant. El Regne Unit, afirma aquest corrent, ha de pagar cara la separació perquè si no, si aconsegueix un acord en el qual, a efectes pràctics, tingui tots els beneficis de la Unió però cap dels seus inconvenients, serà una invitació que altres països, com Holanda i Dinamarca, facin exactament el mateix recorregut. Hi ha un segon corrent que remarca que el problema és polític i, per tant, subjecte a negociació. Això vol dir que les conseqüències indesitjades –sobretot les econòmiques– per a la resta de socis de la Unió Europea es podrien minimitzar durant la negociació, incertesa inclosa. El dilema, doncs, és aquest: s'ha de perjudicar el Regne Unit, malgrat que això també tindrà un impacte negatiu en tota la Unió, o s'han de minimitzar els danys i donar ales als euroescèptics? Londres està al corrent del dilema i intentarà treure'n tot el profit.

La marxa del Regne Unit té més derivades: Escòcia, com Irlanda del Nord, amenacen de marxar al seu torn per poder romandre dins de la Unió. Si tal procés se substancia, serà curiós veure com els antics detractors –espanyols, sobretot– de la secessió escocesa li donen suport ara. I, des de Catalunya, veurem com l'eventual procés de separació, que a nosaltres ens havia de portar instantàniament a vagar per l'espai sideral, és molt i molt llarg. La UE és una organització pragmàtica. Costa de creure que no busqués una solució ràpida perquè hi romangués un territori que, al contrari d'Anglaterra, té una voluntat explícita de quedar-s'hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia