Opinió

Salaris i pobresa (que no és el mateix)

Alemanya ha aprovat aquesta setmana que el seu salari mínim siga l'equivalent a 8.5 euros per hora. No és el salari mínim més alt de la Unió Europea però la comparació amb el salari mínim a l'Estat ens és poc favorable. A l'Estat espanyol el salari mínim està situat en 4.3 euros, o siga un poc menys de la meitat. Al nostre país, els qui gaudeixen d'un salari mínim més elevat són els catalans del nord, a l'Estat francès. L'Estat francès té un salari mínim de 9.4 euros per hora, superior, doncs, al d'Alemanya. A Andorra, l'equivalent és de 5.5 euros per hora.

Amb tot, l'Estat francès no és el lloc de la Unió Europea on el salari mínim és més elevat. El lideratge el té Luxemburg, on parlem d'11 euros per hora. El contrast és feridor amb alguns dels països de l'Europa Oriental. Si a Luxemburg parlem d'11 euros per hora, a Romania el salari és d'1.2 euros, pràcticament una desena part. El desequilibri intern dins la Unió crida l'atenció i resulta molt preocupant. Però la qüestió no rau només en quin és el salari mínim, car les diferències són notables en altres terrenys. Com ara de quantes hores és la setmana, a l'Estat francès de 35 hores, normalment de 48. O quina és la capacitat adquisitiva dels ciutadans, que es pot mesurar de diverses maneres. Una de les més interessants, i originals, és a través de l'anomenat Índex Big Mac. Es tracta d'una iniciativa del prestigiós setmanari britànic The Economist, que fa servir el preu d'aquesta hamburguesa com a referent de la capacitat adquisitiva, però també del comportament de la divisa local.

Comparar, doncs, el salari mínim amb el preu d'un Big Mac ens dóna una idea aproximada de la pobresa d'un país. Exemple: A l'Estat francès un Big Mac val 5.15 euros, i tenint en compte que hom cobra 9.4 euros per hora de salari mínim, doncs resulta que amb una hora de feina a salari mínim un ciutadà de l'Estat francès podria comprar gairebé dues hamburgueses. A l'altra banda de l'espectre, a Lituània, caldrien dues hores de feina a salari mínim per comprar una hamburguesa. Un retrat nítid de la desigualtat.

I pel que fa a nosaltres? Si comparem el nou salari mínim alemany amb l'espanyol i el preu d'un Big Mac als dos estats, la conclusió és colpidora: els alemanys cobren gairebé el doble però l'hamburguesa val pràcticament el mateix; 3.53 euros a Alemanya i 3.50 a l'Estat espanyol. En definitiva, que pel que fa al salari mínim els ciutadans de l'Estat espanyol cobrem més o menys la meitat del que cobren els alemanys. Però a l'hora de pagar, paguem gairebé el mateix. Ja em direu si les dades no reflecteixen un desequilibri que com a mínim fa de molt mal justificar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia