Opinió

Cat escaldat, aigua tèbia tem

La trampa del finançament

Un cop més el govern espanyol ha tocat la fibra sensible de la Generalitat: el finançament. Sense portar a terme la reforma prevista del sistema de finançament, l'Estat es garanteix que pot collar tant com vulgui Catalunya.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar a finals del mes passat que l'Estat suspèn sine die l'aplicació d'un nou sistema de finançament per a les comunitats autònomes. D'aquesta manera certifica un incompliment anunciat. El nou sistema hauria d'haver entrat en vigor l'1 de gener del 2014. El que diu ara Montoro és que no negociarà amb les autonomies ni tan sols amb la vista posada en el 2015.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha denunciat públicament que la nova falsa promesa de l'Estat espanyol posa en perill els serveis que la Generalitat presta als ciutadans.

Mas-Colell albira un 2015 “molt conflictiu” i es queixa que Madrid ha tancat la porta a negociar el model de finançament i també la compensació per l'impost de dipòsits bancaris, de la qual depèn el cobrament de la paga extra dels funcionaris del 2014.

Com deia Tennesse Williams:

“L'única cosa pitjor
que un mentider és un mentider hipòcrita.”

La persecució
de la llengua

L'Estat es va adherir el 2001 a la Carta europea de les llengües minoritàries. Un document vinculant que comprometia l'Estat a preservar la riquesa cultural i lingüística del seu territori i a promoure'n l'ús en la vida quotidiana.

Tot i aquest compromís, el cert és que el govern del PP porta a terme una ofensiva en tota regla contra l'ús del català en els àmbits de la vida quotidiana des de fa temps. L'exemple més flagrant és la legislació educativa del ministre Wert, però també hi ha accions més subtils que trenquen aquest compromís i que no han transcendit tant a l'opinió pública.

A principi d'any, la Comissió de Sanitat i Serveis Socials del Congrés dels Diputats aprovava una modificació de la llei del 2007 de defensa dels consumidors i usuaris. Si bé és cert que la llei havia quedat desfasada, el PP ha aprofitat per introduir-hi un seguit de normatives que imposen l'ús del castellà.

La nova llei obliga les empreses catalanes a facilitar les informacions sobre les característiques dels serveis que presta en castellà. Tot i que també es poden fer en altres llengües, el castellà es converteix en obligatori. La disponibilitat lingüística deixa d'existir. I l'ús del català passa a ser, només, opcional.

Com deia el rapper Kase-O:

“Puc fer-ho brut com
Harry o puc ser subtil
com Miquel Àngel.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia