Opinió

LA GALERIA

Mans pels refugiats

És xocant veure la no actuació dels governs, de molts països de la UE, que sovint dificulten les accions humanitàries

El fet que el quaranta per cent dels voluntaris d'arreu del món que treballen en els camps del refugiats siguin catalans no és cap casualitat. El que s'ha fet a Vilajuïga al llarg de dos caps de setmana ens dóna algunes claus per entendre com funcionem en aquest país. Una iniciativa solidària sortida de la societat civil va engrescar totes les entitats d'aquest petit poble de l'Alt Empordà, que es van bolcar en l'organització dels actes en favor dels refugiats, des del club de lectura i passant pel casal de la gent gran, Oncolliga, Òmnium Cultural, el futbol, l'ANC-Verdera, Sopa de Pedres, Garrollar, Tots x Tots, etcètera. Es van recollir més de 300 quilos de productes d'higiene i uns 1.800 euros en metàl·lic; aquest resultat a primer cop d'ull no ens pot semblar gaire espectacular, però la realitat és que es van superar totes les expectatives, perquè el nivell de conscienciació, participació i col·laboracions va ser admirable. Una entrega desinteressada que representa la part de la col·lecta que no es pot guardar en cap magatzem, no es tangible, és d'una vàlua inestimable, i ha inflat els ànims de la gent de l'ONG Amb les Teves Mans, perquè quan tornin, d'aquí a poc dies, als camps de refugiats, ho faran sabent que tenen al darrere molta altra gent: els de Vilajuïga, que si bé no s'han pogut desplaçar allà, hi són, fent costat als voluntaris i als refugiats.

L'ONG Amb les Teves Mans va néixer fa pocs mesos a Figueres i ja ha establert ponts amb diferents camps de refugiats, aportant material sanitari i promovent la recerca de dentistes voluntaris per atendre molts casos de dolences dentals. Amb tots els suports rebuts de molta gent, els de Vilajuïga, però també el bombers del Maresme o Tijeras Solidarias, aquesta ONG prepara la segona caravana, que marxa aquest diumenge cap a Grècia. Entre tots demostrem que en aquest país hi ha gent disposada a ajudar i a millorar la situació dels refugiats. La manera com voluntaris i societat civil s'impliquen i es desviuen per alleugerir el patiment dels refugiats resulta xocant amb la no actuació dels governs, especialment de molts països de la Unió Europea. Els testimonis del que es viu en els camps són esfereïdors, i encara fa més mal saber que les autoritats en molts casos l'únic que fan es posar pals a les rodes a les accions humanitàries en favor dels refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia