Opinió

opinió

Recuperació social i econòmica

L'objectiu principal del Servei Municipal d'Ocupació (SMO) de l'Ajuntament de Girona és participar en polítiques actives d'ocupació que ajudin tant a pal·liar com a prevenir situacions de risc, amb especial atenció als grups més vulnerables (joves desocupats i sense formació, aturats estructurals, majors de 45 anys a l'atur i col·lectius específics), i fomentar-les a través de mesures d'orientació, acompanyament, formació i experiència laboral. El SMO actua, d'una banda, amb accions integrals per a les persones i la seva ocupabilitat; i, de l'altra, aplicant mesures de promoció del teixit empresarial (mitjançant bonificacions econòmiques que incentivin la contractació de les persones participants en els programes). Per desplegar aquests recursos, el servei disposa, al meu entendre, d'una direcció i un equip interdisciplinari molt competent, amb experiència i estructurat en tres unitats: d'intermediació, de formació i programes, i de suport.

La voluntat d'aquest servei públic –adscrit a l'Àrea d'Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat– és arribar a tots els barris per oferir tant els programes d'ocupació del govern com el d'aportació municipal Girona Actua pensant, tal com va dir la tinenta d'alcalde Sílvia Paneque, en els àmbits prioritaris d'actuació que són l'equitat de gènere, la incidència en les competències de base, la demanda d'ocupació, els sectors emergents, la incorporació de les dones en els marcs on són poc representades; la integració social, la igualtat d'oportunitats o la participació ciutadana; i l'ús de les noves tecnologies i la lluita contra la fractura digital. Tot plegat, com recorda periòdicament l'alcaldessa, Marta Madrenas, comptant amb la implicació de les diferents àrees municipals com Promoció Econòmica, Sostenibilitat, Educació i Cultura, Urbanisme o Hisenda.

Segurament la recuperació social serà més lenta que l'econòmica. Queda camp per córrer en drets laborals i inversions en infraestructures, en investigació i desenvolupament o en la millora de les rendes i la qualitat de l'ocupació. Les desigualtats persisteixen en termes d'accés als aliments, en l'àmbit energètic i d'habitatge; o en la manca de formació (tecnològica, en idiomes o en competències bàsiques) que a Catalunya la crisi ha intensificat fins al punt de crear la tendència d'exclusió del treball dels adults menys qualificats i dels joves sense formació o que han deixat els estudis (a l'entorn d'un 20%). És una circumstància que genera la necessitat que el SMO doni prioritat a la formació i l'atenció integral de les persones. Volem que l'ocupació contribueixi de manera decisiva a dignificar la persona en una societat que vulgui vèncer la subordinació i la humiliació i que fomenti el respecte, el reconeixement i la solidaritat. La creació d'ocupació de qualitat ha de ser el nucli de la política econòmica del país: fomentar treball digne i per a tothom en una economia social i solidària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia