Opinió

Full de ruta

I ara escriviu: “bil·litonita”

A Alemanya hi ha vint facultats que fan classes
de català. Fora dels territoris catalanoparlants, a l'Estat, només set

Era la darrera paraula que faltava i en Julian Brock la va escriure a la perfecció: “bil·litonita”. Emocionat i amb llàgrimes als ulls, aquest jove alemany de 27 anys, que va estudiar història i filologia hispànica, va guanyar dijous El gran dictat. I què és això de la bil·litonita? Segons el Termcat, una “varietat de tectita que es troba a l'illa de Billiton, a Indonèsia”. La geologia, un clàssic del programa que fa la vida impossible als concursants perquè no hi ha regles per endevinar-les i sí massa excepcions de l'adaptació al català. La paraula dels 300 euros, la del cinquè nivell, de mineralogia. I llavors, la sort.

En Julian viu a Essen i va aprendre català a la universitat. “Què fa un alemany parlant català?”, li va demanar Òscar Dalmau, amb aquella admiració tan nostrada que sentim els parlants de llengües minoritàries (i minoritzades) quan algun estranger s'hi interessa. “És ben simple, he après el català per poder sortir a la tele”, va bromejar l'alemany. El noi ja parlava castellà i volia aprendre una altra llengua romànica “que fos més interessant que el castellà”. Fa cinc anys va fer un Erasmus de sis mesos a Lleida. “I no parlo lleidatà!”, va exclamar. Sí, en Julian anava fort el mateix dia que es feia públic que una jutgessa d'Olot havia estat sancionada pels impediments que va posar a dues advocades per expressar-se en català en un judici. El menyspreu amb què tracta el català una part de la societat espanyola deu ser inversament proporcional a l'entusiasme amb què l'aprenen estudiants d'arreu del món. Segons l'Institut Ramon Llull, hi ha 150 universitats als cinc continents que imparteixen docència de català. 6.000 estudiants assisteixen a cursos de llengua i cultura catalanes. A Alemanya, 20 facultats en fan. A l'Estat, fora dels territoris catalanoparlants, només 7. En Julian es va pagar el bitllet d'avió per venir expressament a Catalunya a concursar a El gran dictat. Li feia il·lusió. Ahir al vespre va tornar a provar sort, però no se'n va sortir. Bon viatge de tornada, valent!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia