Opinió

opinió

Per uns autònoms del segle XXI

Aquesta setmana el Parlament i el Congrés han aprovat la creació de dos comissions de treball sobre el treball autònom, a proposta de Junts pel Sí i del Partit Demòcrata, conjuntament amb altres forces polítiques. En el nostre cas, aquestes iniciatives són coherents amb un llarga tradició en defensa dels autònoms i de les petites i mitjanes empreses, fonamentals en el dinamisme econòmic i la cohesió social del nostre país. De fet, és difícil trobar una millora en la fiscalitat dels autònoms o en la seva protecció social, en la lluita contra la morositat, en el suport a l'emprenedoria o en la generació de segones oportunitats, que no tingui al darrere, d'una manera o altra, el nostre segell.

Molts aspectes de la normativa dels autònoms han millorat al llarg dels darrers anys, però la insatisfacció dels treballadors per compte propi és elevada i en molts sentits està justificada. Els autònoms han patit les conseqüències de la crisi i no han estat gens protegits; milers de negocis s'han hagut de tancar i d'altres han resistit gràcies a un enorme esforç personal i familiar. I malgrat això, durant aquests anys, una part significativa de la creació de la nova ocupació té a veure amb l'activitat dels autònoms.

Arreu de les economies avançades, el treball autònom està creixent de forma important. L'economia col·laborativa i les disrupcions tecnològiques en marxa generen noves oportunitats però també noves preocupacions i problemes. En massa sentits les regulacions que afecten els autònoms, especialment en matèria de protecció social, estan pensades per a la vella economia del segle XX i no pas per a l'economia del segle XXI. Els autònoms econòmicament dependents, els treballadors independents, els freelance, tots ells necessiten un marc legal adaptat a les noves necessitats; més flexible i personalitzat, més basat en la confiança en l'activitat emprenedora, que no pas en la idea de combatre el frau. Certament, també caldrà fer front als abusos dels falsos autònoms.

Des d'aquest punt de vista, cal posar al dia la regulació del règim general dels treballadors autònoms (RETA). Més del 80% dels autònoms cotitzen per la base mínima, amb les conseqüents baixes pensions quan es jubilen. Per a molts, aquesta cotització és excessiva i fa impossible o posa en perill la seva activitat empresarial. Altres cotitzen molt per sota de les seves possibilitats. I el sistema de la Seguretat Social gestiona les seves cotitzacions sense tenir en compte que un autònom, per definició, no té garantida una nòmina mensual.

Per això és urgent aquesta revisió i posada al dia del RETA. Toca continuar treballant en favor dels autònoms, facilitant la continuïtat de l'activitat econòmica, promovent de manera eficaç els nous emprenedors, amb independència de l'edat que tinguin, protegint-los de manera adequada davant el risc de perdre la feina, posar-se malalt, tenir un accident de treball, ser pares o fer-se grans. I toca resoldre d'una vegada per totes els abusos de les grans empreses en matèria de morositat i legislar de manera eficaç per a tenir de veritat segones oportunitats. Ho hem fet, ho fem i ho farem convençuts que els autònoms són motor de creació de riquesa i de llocs de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia