Opinió

LA GALERIA

El llibre del Tiffany's

El fet de Platja d'Aro li ha servit per parlar de moltes coses

L'intent fallit (1969) contra la discoteca Tiffany's de Platja d'Aro, al llarg del mig segle que ha passat ha estat poc i mal conegut. Va sortir-ne alguna nota truculenta de les que permetia la premsa de llavors i, oficialment, la cosa va quedar amb aquesta diguem-ne informació. Després va haver-hi el boca a orella i ja sabem com van aquestes coses: o el cas quedava com un fet proper a la criaturada, o bé venia presentat com un acte terrible, amb els clients de la boîte hipotèticament afectats a dotzenes. I encara: avui, qui es recorda dels fets? La majoria dels que en saben alguna cosa han passat la ratlla del cinquanta anys i els joves que n'han sentit a parlar a casa són quatre gats. Bé, tots aquests dèficits acaben de ser remeiats: Joan Gasull ha escrit un llibre de més de dues-centes planes per explicar en detall tots els ets i uts de l'afer. Es diu El pacifista que volia volar la discoteca i l'ha editat Llibres del Segle. Ja se n'han fet quatre o cinc presentacions amb gran èxit i interès del públic, les xarxes n'han parlat –fins i tot debatut– i els papers n'han portat entrevistes i cròniques.

L'autor aborda la història amb franquesa i amb detall. Ho pot fer perquè va viure els fets de molt a prop, ha tingut cinquanta anys per agresolar la informació i ha encès un llum potent sobre el que durant aquestes dècades ha estat sumàriament conegut com la bomba del Tiffany's. De seguida Gasull ens adverteix d'una cosa bàsica: el fet de Platja d'Aro li ha servit d'esca per parlar de moltes altres coses que passaven al país, i particularment a la comarca, durant els anys immediatament anteriors i posteriors als esdeveniments, els deu que van de 1965 fins als inicis de la Tercera Restauració Borbònica. Les inquietuds d'aquells joves que llavors acabaven el batxillerat a l'institut Ramon Muntaner i que eren de Figueres, l'Escala, etcètera, ocupen la primera part de les tres que té l'obra; la segona, el pinyol, és dedicada al que anuncia el títol, i la tercera, a les conseqüències penals i humanes que van afectar al jove protagonista durant els vuit anys de presó efectiva del total de divuit de condemna. Gasull presenta persones, fets i èpica en forma de novel·la, amb una prosa exquisida per al plaer de la lectura. Aparentment novel·la, sí, però amb els noms i circumstàncies reals que permeten identificar protagonistes, actes i llocs. I novel·la perquè un llibre d'història o una crònica probablement no li haurien permès les reflexions i consideracions polítiques, socials, educatives, sexuals... d'aquell temps i d'aquell país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia