Opinió

opinió

Figueres: pa, circ i consulta

Celebrem la decisió del govern de sotmetre el projecte del museu a una consulta oberta

El debat públic a Figueres sobre el museu del circ era inevitable. Fa uns mesos, alguna veu crítica ja qüestionava la idoneïtat del projecte per la ubicació proposada –la Casa Nouvilas– i per la seva conveniència. El desencadenant, fa deu dies, va ser l'anunci del govern de Figueres que hi destinaria l'espai del carrer Nou i dotaria el pressupost amb mig milió d'euros l'any, durant tres anys. Al moment va sorgir amb força una campanya virtual en contra d'aquesta proposta a la plataforma Change.org. És evident que arribats a aquest punt no en fem prou, amb pa i circ.

El debat ha entrat de ple a qüestionar aspectes com ara el caràcter privat del museu i el cost final de la inversió municipal que suposarà. Amb el que s'ha plantejat fins ara, i sense incloure el cost de compra de la casa, amb prou feina es cobriria la meitat de la previsió més ajustada. Per això, davant les incògnites, i sobretot per la llarga tradició de projectes pendents, inversions com aquesta ja no les podem limitar a un programa electoral i a un equip de govern.

Si preguntéssim als figuerencs podríem conèixer si consideren prioritari el museu del circ, acabar les obres dels equipaments existents o altres necessitats com ara l'escola Carme Guasch, el Museu de l'Empordà, etc. Però per poder debatre i decidir amb totes les conseqüències és imprescindible que coneguem el projecte final, amb el cost de la inversió, el retorn econòmic, i altres aspectes legals i urbanístics necessaris per formar-nos una opinió vàlida. Només cal que aquest debat s'orienti correctament, des de l'Ajuntament, perquè puguem analitzar el conjunt de la proposta i els diversos escenaris possibles, no només l'optimista que ens ofereix el promotor.

Personalment, no veig el valor estratègic del món del circ per a Figueres. No comparteixo la dimensió del projecte del museu, tal com se'ns ha exposat fins al moment als grups polítics de l'Ajuntament, ni tampoc la idoneïtat d'ubicar-lo a la Casa Nouvilas. Sense menystenir el valor de la col·lecció de circ ni del projecte de Genís Matabosch, per a Figueres és més important saber què en farem, de la Casa Nouvilas, amb museu o sense. I encara més rellevant que el debat museu, sí o museu, no és obrir a la ciutadania aquestes decisions, que milloraran substancialment la qualitat democràtica de la política municipal. En aquest sentit, hem de celebrar la predisposició del govern de Figueres a sotmetre la decisió del projecte del museu del circ a una consulta oberta. I això és un èxit per iniciar, sense entrebancs ni embuts, el camí cap a la participació directa dels figuerencs i figuerenques en temes clau per a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia